Fõ tartalom

szerda, 11 április 2018 08:24

Az első Target Sprint győztesünk

Írta: Kohári Dávid 105.o.
Értékelés:
(0 szavazat)

2018. március 10-én került megrendezésre a "Target Sprint" szezonnyitó versenye Szegeden. A sportág Magyarországon egy éve "robbant" be a köztudatba. A verseny idén először, 2017 óta pedig negyedszer került megrendezésre hazánkban.

A "Target Sprint" megalapítói a biatlon száraz versenyéből vették az ötletet. A különbség leginkább a versenytávban, illetve a célok távolságában mutatkozik meg. Míg a biatlonban hosszútávot teljesítenek a versenyzők és 50 méterre lévő bukócélokat kell leküzdeniük, addig a "Target Sprintben" a nevéből adódóan rövidtávot, 3x400 métert kell teljesítenie az indulóknak, valamint 10 méterre lévő 35 mm-es átmérőjű kör alakú fém bukócélokat kell eltalálniuk. A biatlonhoz hasonlóan a futónak nem kell a hátára venni a légpuskáját a futás ideje alatt, azt a lőállásban hagyja. A rajtot követő 400 méter futás után először 5 bukócéllal kell megküzdeniük a versenyzőnek, ezt követi a második 400 méter és szintén 5 bukócél, végül újabb 400 méter a célig.

A verseny legnehezebb pontját a futás közben történő lövészet jelenti, ugyanis a sprint után le kell tudnunk csillapítani a légzésünket, máskülönben nem érünk el értékelhető találatot. Ha a lövésszám meghaladja a tizenötöt, akkor plusz lövésenként a versenyző 15 másodpercnyi büntetést kap, amelyet a büntető zónában le kell tölteni.

Véleményem szerint a verseny szorosan kapcsolódik a rendőri feladatokhoz, ugyanis nagy állóképességet igényel és közben lőnie is kell a versenyzőnek, méghozzá pontosan, ami nem könnyű feladat.

A Target Sprint a hivatásos állomány körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ezt bizonyítja, hogy a Honvédségtől is indultak versenyzők. A versenyt, a Cél-Tudat Sportegyesület és a Honvédség közösen szervezte és üdítő meglepetésként az egyenruhások egy fegyverbemutatóval is kedveskedtek a jelenlévőknek. A szép számban megjelent érdeklődőkön kívül a média is komoly érdeklődést tanúsított a rendezvénnyel kapcsolatban.

A fent említett versenyen iskolám egyedüli képviselőjeként vettem részt. Több mint 6 órányi, többszöri átszállásokkal tarkított, fárasztó utazás várt rám Szegedig. Az érkezést követően igyekeztem minél alaposabban kipihenni magamat, hogy másnap a legjobbat tudjam kihozni magamból a versenyen.

A verseny nagyon jó hangulatban zajlott. Látszott, hogy a szervezők szívvel, lélekkel iparkodtak a sikeres lebonyolításhoz szükséges feltételek megteremtésén. Még arra is volt kapacitásuk, hogy mind az utazásomhoz, mind az elszállásolásom során a maximális segítséget nyújtsanak.

Mivel a kategóriámban csak olyan hozzám hasonló versenyzők indulhattak, akik még nem vettek részt ilyen irányultságú megmérettetésen, külön öröm volt számomra, hogy megismerkedhettem nemzetközi szinten elismert versenyzőkkel.

Oktatóim, edzőim - Dr. Nyilas István r. főhadnagy úr és Szentesi Tibor r. törzszászlós úr - rendszerezett felkészítésének eredményeként, felnőtt férfi amatőr kategóriában, 4 perc 10 másodperces idővel az első helyezést sikerült elérnem. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani nekik fáradozásukért és mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy megmérethessem magam ebben az izgalmas és dinamikus szakágban, ahol a jövőben is tevékenyen szeretném majd a versenyzést folytatni.

Megjelent: 911 alkalommal Utoljára frissítve: szerda, 11 április 2018 13:12