Fõ tartalom

hétfő, 26 március 2018 09:22

BM Tanintézetek Tanulóinak IX. Életmentő és Elsősegélynyújtó Versenye

Írta: Majzik Zsuzsa
Értékelés:
(0 szavazat)

Kilencedik alkalommal, 2018. március 22-én szerveztük meg a BM Tanintézetek Tanulóinak Életmentő és Elsősegélynyújtó Versenyét. Ebben az évben a négy rendészeti szakgimnázium csapatai mérhették össze a tudásukat: az Adyligeti, - a Körmendi,- a Miskolci valamint a Szegedi Rendészeti Szakgimnázium.

Az elsősegélynyújtás gyakorlati oktatása tanórai keretek között folyik iskolánkban. Tanulóink elsajátíthatják az újraélesztést, kiegészítve a félautomata defibrillátor használatával, eszméletlen sérült ellátását, a vérzéscsillapítást, a megfelelő fektetési mód alkalmazását.

A rendőrnek, mint "elsősegélynyújtónak" tisztában kell lennie az alapvető biológiai, anatómiai ismeretekkel és az alapvető műfogásokkal, amelyeket szintén a gyakorlati órákon ismerhetnek meg.

A helyszínre elsőként érkező rendőrnek stabilizálni kell tudni a beteg állapotát a mentő kiérkezéséig. Fontos a korai helyzetfelismerés, a mielőbbi segítséghívás, és adott esetben akár a BLS (alap újraélesztés) megkezdése.

A versenyt Bagi István r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, Igazgató Úr nyitotta meg, hangsúlyozta az elsősegélynyújtás fontosságát, eredményes versenyzést kívánt a résztvevőknek.

BM Tanintézetek Tanulóinak IX. Életmentő és Elsősegélynyújtó Versenye 

A verseny lebonyolítása a már megszokott módon tesztlap megoldásával kezdődött, ahol számot adhattak a csapattagok az elméleti tudásukról.

BM Tanintézetek Tanulóinak IX. Életmentő és Elsősegélynyújtó Versenye

Ezt követően az életszerűségre törekedve szervezett gyakorlati szituációs feladatok megoldásában kellett helyt állniuk a versenyzőknek elsősegélynyújtóként, a megemelkedett adrenalin, a versenydrukk állapotában életszerű körülmények között váratlan helyzetekbe csöppenthettek. Volt kocsmai verekedés, ahol mellkasi szúrt sérülést láttak el a csapattagok. Ezt követően egy rendőri kihallgatás során légúti idegen test eltávolítása volt a feladat. Helyt kellett a csapatoknak állni egy kerékpáros baleset gerinc sérültjének ellátásánál, valamint egy autó sofőrjének ellátásánál kellett gyors helyzetfelismerést követően elsősegélyt nyújtani. Az utolsó feladatnál egy gázrobbanás sérültjeinek ellátása volt a feladat, ahol a Spider Mentőcsapat segítségével mentettek életeket.

BM Tanintézetek Tanulóinak IX. Életmentő és Elsősegélynyújtó VersenyeBM Tanintézetek Tanulóinak IX. Életmentő és Elsősegélynyújtó VersenyeBM Tanintézetek Tanulóinak IX. Életmentő és Elsősegélynyújtó VersenyeBM Tanintézetek Tanulóinak IX. Életmentő és Elsősegélynyújtó VersenyeBM Tanintézetek Tanulóinak IX. Életmentő és Elsősegélynyújtó VersenyeBM Tanintézetek Tanulóinak IX. Életmentő és Elsősegélynyújtó Versenye 

Szoros versenyben az alábbi végeredmény született:
VIII. helyezett a Körmendi Rendészeti Szakgimnázium I. csapata
VII. helyezett a Szegedi Rendészeti Szakgimnázium II. csapata
VI. helyezett az Adyligeti Rendészeti Szakgimnázium I. csapata
V. helyezett Körmendi Rendészeti Szakgimnázium II. csapata
IV. helyezett Szegedi Rendészeti Szakgimnázium I. csapata
III. helyezett az Adyligeti Rendészeti Szakgimnázium II. csapata
II. helyezett a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium II. csapata
I. helyezett a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium I. csapata

Gratulálunk az elért helyezésekhez minden csapatnak!

BM Tanintézetek Tanulóinak IX. Életmentő és Elsősegélynyújtó VersenyeBM Tanintézetek Tanulóinak IX. Életmentő és Elsősegélynyújtó Versenye 

Itt szeretnénk megköszönni a rendezvény védnökének Dr. Lódi-Sipos Edina ro. ezredes, rendőrségi tanácsos, az Országos Rendőr-főkapitányság Személyügyi Főigazgatóság Egészségügyi Szakirányító és Hatósági Főosztály főosztályvezető főorvosának, valamint a Magyar Rendvédelmi Kar vezetésének a verseny lebonyolításához nyújtott támogatást.

Továbbá szeretnénk megköszönni az Országos Mentőszolgálat mentőseinek a verseny tisztaságának a felügyeletét, a zsűrizést, valamint a szakszerű értékelést. Köszönjük a Magyar Vöröskereszt munkatársának a műsebek élethű elkészítését.

Köszönjük az iskola vezetése, és kollégáink segítségét, továbbá iskolánk 104-es osztályának az aktív részvételt az egyes szituációk lebonyolításában.

 

Megjelent: 814 alkalommal