Fõ tartalom

kedd, 10 október 2017 15:17

Egy éves a határvadász képzés

Írta: dr. Vereckeiné Pogonyi Gyopár
Értékelés:
(1 szavazat)

2016. nyarának végén az Európát, és ezen belül hazánkat is érintő illegális migrációs hullám megfékezése határozott fellépést kívánt Magyarország Kormányától. A kihívásra adott egyik válasz a déli határainkat védelmező kerítés felállítása, a másik pedig egy 3000 fős határvadász kontingens létrehozásának igénye és megkezdése volt.

A jelzett létszám elérésének határidejét 2018. júniusában határozták meg a folyamatos toborzást végző Készenléti Rendőrség, illetve a megyei főkapitányságok, valamint a képzési feladatokat végrehajtók számára.

Ezt a jelentős állománybővítést, és a toborzás során alkalmasnak ítélt, beiskolázott jelentkezők kiképzését az erre szakosodott rendészeti szakgimnáziumok önállóan nem tudták volna megvalósítani, ezért szükségessé vált külső képzési helyszínek kijelölése a főkapitányságok egyes rendőri szerveinél. Ahhoz, hogy az itt dolgozó, és képzési-, oktatási-, nevelési feladatokkal megbízott rendőr kollégák ne csak szakmailag, de oktatás-módszertanilag is magas színvonalon láthassák el a rájuk bízott szakaszok felkészítését, 2016 őszén - az előkészítő időszakban - maguk is képzéseken vettek részt. Ezeket a képzéseket a rendészeti szakgimnáziumok szakemberei hajtották végre egy közösen kidolgozott tematika és ütemterv alapján. Az ország különböző pontjain tehát a képzők ugyanazt az ismeretanyagot sajátíthatták el egy-egy rendészeti iskola égisze alatt. Amikor pedig újabb rendőr kollégák csatlakoztak menet közben a projekt végrehajtásához, számukra is megszerveztük ezeket a módszertani felkészítéseket. Ezeken az interaktív előadásokon a nevelési-, oktatási metodika mellett elsajátíthatták a felnőttképzéshez szükséges tanügyigazgatási dokumentumok vezetésének alapjait, és megismerkedtek a képzési programmal.

A határvadászok felkészítése egy 5 hónapos, felnőttképzési engedéllyel és OKJ számmal rendelkező, moduláris Őr-járőrtárs rész-szakképzésből, és egy kiegészítő, 160 órás, speciális határrendészeti ismereteket tartalmazó képzési egységből áll. Az Őr-járőrtárs képzés 2 modult tartalmaz, melyből az első a rendvédelmi alapfeladatokkal ismerteti meg a képzésben résztvevőket, és alapvető célja a rendőri pályára szocializálás, a hivatástudat kialakítása. A második a járőrtársi feladatok ellátásához szükséges kompetenciákat alakítja ki és fejleszti, az ehhez szükséges elméleti tudás és gyakorlati tapasztalatok átadásával.

Az előkészítő munka után 2016. november 07-én ültek be az iskolapadba az első határvadász csoportok. Iskolánkon - ahol Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyéből kerültek ki a résztvevők - valamint a hozzánk tartozó Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyében az első turnusban 7 csoport kezdte meg tanulmányait, összesen 209 fővel.

Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK Határvadász képzés - NyírbátorSzabolcs-Szatmár-Bereg MRFK Határvadász képzés - NyírbátorSzabolcs-Szatmár-Bereg MRFK Határvadász képzés - Nyírbátor

Az azóta eltelt időszakban 18 osztály, 458 fővel már befejezte a képzést és megkezdte tevékenységét a határ védelmében.

Jelenleg 4 szakasz (100 fő) kiképzése folyik Nyírbátorban, illetve Debrecenben. Ezek közül kettő 2017. október 09-én tett ünnepélyes esküt és tervezetten az év végén, a szükséges tudással felvértezve, teljes értékű határvadászként indulhat a déli határ mellé. A további két csoport 2018. tavaszán csatlakozhat hozzájuk.

Hajdú-Bihar MRSZK Határvadász képzés - DebrecenHajdú-Bihar MRSZK Határvadász képzés - DebrecenHajdú-Bihar MRSZK Határvadász képzés - Debrecen

A résztvevők összetétele nagyon változatos: koruk, előzetes ismereteik, élettapasztalatuk, tanulási motivációjuk, tanulási technikájuk, fizikális adottságaik széles skálán mozognak. Ez azonban nemcsak kihívást jelent az oktatók számára, hanem izgalmassá, változatossá, széppé is teszi nevelő-oktató munkájukat.

Egy év közös munka után elmondható, hogy a szakmai irányításunk mellett zajló külső képzéseken dolgozó kollégákkal kiváló együttműködés és együtt gondolkodás alakult ki. Napi kapcsolatban állunk egymással, folyamatos a kommunikáció közöttünk, a felmerülő gondokat, nehézségeket egymást segítve oldjuk meg. Az eredetileg nem oktatással, nem képzések szervezésével és koordinálásával foglalkozó, „kinti” rendőrök egészen kiválóan és motiváltan teljesítik feladatukat, és a záróvizsgák eredményei, valamint a csekély lemorzsolódási arányok arról árulkodnak, hogy remek munkát végeznek. Ugyanezt támasztja alá a képzésben résztvevők véleménye, melynek a mindennapok során is hangot adnak, a záróvizsga végén pedig elégedettségmérés formájában nyilvánítanak ki. Ezek a mérési eredmények azt mutatják, hogy minden téren magas színvonalú szolgáltatást kapnak.

MRSZG Határvadász képzés - MiskolcMRSZG Határvadász képzés - MiskolcMRSZG Határvadász képzés - Miskolc

2018 nyaráig még rengeteg feladat vár ránk a határvadász képzésben, de az induláskor felvetődött kérdésekre ma már pontosan tudjuk a válaszokat, és tisztán látjuk az előttünk álló időszak teendőit. Ehhez kívánunk minden kollégánknak jó munkát, és valódi sikerélményeket nevelő-oktató-kiképző munkájuk során!

Megjelent: 984 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 12 október 2017 11:47