Fõ tartalom

csütörtök, 21 szeptember 2017 15:41

Újra tűzoltó tanulók az iskolánkon

Írta: Kőhalminé Mizsei Orsolya
Értékelés:
(1 szavazat)

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humánigazgatási Szolgálata a katasztrófavédelmi igazgatóságok szakmai igényei alapján, 34 főt iskolázott be az intézményünkben megvalósuló, új rendszerű tűzoltó szakképzés alapozó képzésére. A képzés keretén belül, 2017. szeptember 04-től október 27-ig lesznek iskolánk tanulói a beiskolázott jelentkezők.

Biztosan felmerül a kérdés, hogy egy „rendőrsuliban” miért tanulnak tűzoltók?! Azért, mert az új típusú rendvédelmi életpálya modell átjárhatóságot biztosít a rendvédelmi szerveken belül, ehhez pedig elengedhetetlen az egységes alapképzés.

A másik fontos elvárás az, hogy minden rendvédelmi dolgozó, alapszinten, de ismerje meg az önvédelmi fogásokat, a kényszerítőeszközöket, így a lőfegyver kezelését és használatát is. Ezzel nem csak az intézkedések biztonságát tudjuk szavatolni, hanem a szervek közötti átjárhatóságot is.

Tűzoltó alapképzésTűzoltó alapképzésTűzoltó alapképzésTűzoltó alapképzés

Ezen feladatszabás és elvárás alapján, iskolánk már évek óta valósítja meg az érintett katasztrófavédelmi állomány kiképzését.

A képzés során a tűzoltó jelöltek a rendészeti szakgimnáziumokban – az ország több pontján – tanulják meg szakmájuk közös alapjait (ún. rendvédelmi-, szolgálati-, informatikai-, alaki-, fegyverismeret, valamint fizikai fejlesztés és az identitás kialakítása területeken). A három hónapos modul első két hónapjában általános rendészeti alapismeretek tanítása zajlik, az utolsó hónapban pedig a szakági általános alapok oktatása. A sikeres modulzáró vizsga a további, specializált képzés megkezdésének feltétele.

Minden tűzoltó tanulónak sok sikert kívánunk a tanulmányaihoz!

Megjelent: 1040 alkalommal