Fõ tartalom

szerda, 14 június 2017 09:05

Szakmai gyakorlat a Beregsurányi Határrendészeti Kirendeltségen

Írta: Fenyvesi Kornél
Értékelés:
(2 szavazat)

2017. június 8-9 között, a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium bűnügyi munkacsoportja szakmai gyakorlaton vett részt a Beregsurányi Határrendészeti Kirendeltségen. Megérkezésünket követően Pusztai Tamás r. ezredes kirendeltség vezető úr fogadta csoportunkat.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság alárendeltségében működő kirendeltség alapvető feladata, ukrán viszonylatban az államhatár rendjét sértő, vagy veszélyeztető cselekmények megelőzése, megszakítása és felderítése. A kirendeltség szoros együttműködésben áll Barabás és Kölcse Határrendészeti Kirendeltséggel, a Vásárosnaményi Rendőrkapitánysággal, az illetékes NAV szervekkel, és az illetékességi területen elhelyezkedő Polgárőr Szervezetekkel és Polgármesteri Hivatalokkal. Kiemelt figyelem irányul Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye külső határainak és közbiztonságának, közrendjének fokozott védelmére, az illegális migrációval és embercsempészéssel szembeni hatékony fellépésre, a schengeni követelményeknek való megfelelés folyamatos szinten tartására. Az itt szolgálatot teljesítő határrendészek az ukrán határőrizeti szervvel kiváló kapcsolatot ápolnak, a közös ukrán- magyar területen végrehajtott járőrszolgálatoknak köszönhetően, több közös elfogást hajtottak végre. A járőrszolgálat eredményességét továbbnöveli a lovas és kutyás járőrszolgálat.

Szakmai gyakorlat a Beregsurányi Határrendészeti KirendeltségenSzakmai gyakorlat a Beregsurányi Határrendészeti Kirendeltségen

Tájékoztatást kaptunk a kamionterminál építéséről is, amelyet a közúti áruforgalom megnövekedése tett szükségessé. Tanulmányozhattuk mind a személyek, mind a járművek ki- és beléptetését, a határforgalom ellenőrzését. Működés közben vehettük szemügyre a jogellenesen belépni szándékozók kiszűrését segítő technikai eszközöket és módszereket. Részletes felvilágosítást kaptunk a hamis és hamisított úti okmányokról, amit az útlevélkezelő kollégák informatikai-technikai eszközeikkel bemutatták, hogyan lehet felfedni ezeket a jogsértéseket.

Másnap egy magaslaton elhelyezett, több hullámhosszon működő kamerarendszer működését ismerhettük meg. A hozzárendelt szolgálati helyiségből több monitoron és tv készüléken keresztül kísérhettük figyelemmel, miként is lehet felhasználni a stabil hőkamerát a határsértők felfedésére. Mivel a kamerarendszerek fix telepítésűek, mobil ellenőrző kamerarendszer alkalmazásával teszik hatékonyabbá a megfigyelést. Egy ilyen gépjárműben elhelyezett mobil hő kamera útját végigkísérhettük, sőt gyakorolhattuk is a készülékek működtetését.

Szakmai gyakorlat a Beregsurányi Határrendészeti KirendeltségenSzakmai gyakorlat a Beregsurányi Határrendészeti KirendeltségenSzakmai gyakorlat a Beregsurányi Határrendészeti Kirendeltségen

Ezt követően terepjáróval kimentünk a határszakasz azon pontjaira, amelyek a kollégák tapasztalata alapján a csempészek és határsértők valószínű mozgási irányába eshetnek. Részletes magyarázatot kaptunk a megfigyelés, felfedés, elfogás metodikájáról, valamint a határral kapcsolatos bűncselekmények elkövetői szokásairól, a büntetőeljárás lefolytatásáról is. A szakmai program lebonyolításáról Gerzsenyi Imre r.szds. alosztályvezető úr gondoskodott.

Köszönjük a beregsurányi kollégáinknak, vendéglátóinknak, hogy ilyen értékes tartalommal sikerült megtölteniük ezt a két rövid napot.

Megjelent: 1036 alkalommal